”Nazister ska aldrig få vinna med sitt människohat, vi är många, många fler som står upp och emot”

Celina:
Jag och min vän begav oss till torget i Kärrtorp för att stå upp mot nazister i söderort och  överallt. På väg dit körde ett gäng polisbilar förbi mig (nu vet jag att det tyvärr skedde en olycka med dödlig utgång samma dag, det visste jag inte då), så jag tänkte att polisen hade full koll på vad som skulle kunna hända. Det hade varit en anti-nazistmanifestation i stan dagen innan, men den hade gått lugnt till så jag tänkte och hoppades att så skulle ske nu också. Vad naiv jag känner mig så här i efterhand. 
Jag möter min vän på torget och vi går fram mot den lilla scenen framför Ica och lyssnar på kloka talare och lyssnar på musik. 10-15 minuter in i manifestationen medan vi lyssnar på ett gäng fina tonåringar sjunga mot SD hör vi hur folk ropar: ”De kommer! Nazisterna kommer! Håll ihop!” 

Jag hinner knappt tänka innan det börjar smälla och blixtra runt omkring oss och torget rökfylls. Jag ser ett gäng nazister springa emot oss (och de få närvarande poliserna) kastandes diverse tillhyggen mot oss samtidigt som de skanderar nazistiska slagord mot oss. Det ser ut som att en eller ett par personer står vid sidan om de skrikande och kastande nazisterna som för att styra upp eller dirigera dem. 

Min vän tar mig under armen och vi springer till trapporna vid sidan av Ica. Vi håller ihop med några andra som också tagit sin tillflykt dit och vi frågar oss vad det egentligen är som händer, hur kan det hända? Jag ringer polisen som är uppenbart nerringd och lämnar vittnesmål till dem och de säger att de vet, att ”förstärkning är på väg”. På väg? När det är nu det händer? 

Jag blev rädd, jag har inte varit så rädd sen nazister följde efter mig på nittiotalet, men jag inte avskräckt. Jag är arg! Jag kan inte förstå hur det jag och många med mig kämpat emot genom årtionden har kunnat blossa upp igen. Nazister ska aldrig få vinna med sitt människohat, vi är många, många fler som står upp och emot! Vi måste! Nazisternas attack gjorde mig om möjligt ännu mer övertygad om att vi måste kämpa för att göra vår stad, vårt land och vår värld till ett ställe där alla ska få leva och må bra! 

Söderort i mitt hjärta!”