”Jag handlade instinktivt, kollade att mina barn var med säkra personer och sprang fram för att försöka försvara oss”

Olle:
Jag var oändligt trött på nazisternas terror med misshandelsfall, marscher, klotter och klistermärken som förmörkat våra levnadskvarter. 

Inför demonstrationen den 15/12 uppmanade jag folk jag träffade i allt från förskola/skola till grannar på gatan, mataffären och i lekparker att sluta upp. Att ta med sig alla. Vi måste visa hur många vi är som förfäras, som sätter ner foten. Inte kunde jag föreställa mig att nazisterna fullt beväpnade skulle anfalla en demonstration med barn och gamla.
Vi var några hundra där på torget som lyssnade på tal, sånger, lekte med barn och pratade med kända och okända grannar. Helt plötsligt sprids en oro och röster om att nazisterna kommer. Jag handlade  instinktivt, kollade att mina barn var med säkra personer och sprang fram för att hjälpa till och försöka försvara oss. När de  kom, ett trettiotal maskerade nazister som snabbt närmade sig torget från gångvägen intill förskolan, bildades det någon slags mänsklig mur. 

Nazisterna kastade flaskor, knallskott, och stenar mot oss innan de brakade in i de som stod längst fram med käppar och andra tillhyggen. Sparkar och slag, bengaler som rykte, stegar och cyklar flög i luften.

Som tur var fanns det ganska många människor som stod kvar i vägen för nazisterna, Utan dessa hade det blivit massaker. Att polisen skulle ha försvarat oss är ett skämt, de var bara sex stycken vettskrämda poliser där. Vi var en salig blandning folk som först tryckte bort nazisterna och steg för steg tvingade dem tillbaka.
Vilken känsla sen när en stor del av demonstrationen fyller på bakifrån och nazisterna tvingas fly in i skogen.

När jag kommer tillbaks till torget förstår jag hur rädda många var, mest av allt alla barnen, mina också i olika grader beroende på ålder och förståelse. Men ändå tror jag  det var viktigt att stanna kvar på platsen, att inte fly hem i rädsla utan känna att det är alla vi som vinner mot hatet.

I efterhand har vi fått veta att polis på plats av vittnen fått information om nazisternas samling minst tjugo minuter i förväg. Trots det har de mage att anhålla antirasister som gjorde deras jobb och drev bort rasisterna.”