”Fem panikslagna, gråtande barn samlades runt mig och vi sprang in på Konsum för att söka skydd”

Anonym:
”Jag var på plats på den antinazistiska manifestationen på torget tillsammans med mitt 7-åriga barn. Bevittnade händelsen. 

Det var flera hundra personer på torget som i en stående manifestation,  blev attackerade av ett fyrtiotal svartklädda, sköld- och fan-bärande nazister, som kom ifrån riktning förskolan Pärlan, gångbanan parallellt med Kärrtorpsvägen. Nazisterna gick rakt emot torget och slängde in smällare och flaskor i folkmassan. Folk flydde i panik. Min 7-åring trodde det var skottlossning! Fem panikslagna, gråtande barn samlades runt mig och vi sprang in på Konsum för att söka skydd.

Från Konsums stora fönster som vetter ut mot torget, blickade jag ut över torget och kunde räkna till 8 st poliser! Jag ringde då 112 för att larma. Självklart var det en omöjlig situation för polisen. Polisen kunde inte skydda den tillståndsgivna manifestationen. Ingen hade räknat med att manifestationen skulle attackeras på detta våldsamma vis av sköld- och flask-beväpnade SMR-aktivister. Det tog kanske en kvart tills flera poliser kom, en stor förstärkning. Under den tiden hade ett hundratal personer från torget påbörjat att mota bort nazistgruppen från torget, förbi förskolan Pärlan , ut på Kärrtorpsvägen och sedan in i skogen vid Kärrtorps IP. Då var det ett fåtal poliser som stod emellan nazistgruppen och människorna-från torget-gruppen. Detta skedde spontant och till ramsor av ”Inga nazister på våra gator”. Arrangörerna av manifestationen uppmanade i mikrofon folk att stanna kvar på torget och hålla ihop. Manifestationen kunde fullföljas, alla talare tala färdigt osv, tack vare att nazisterna hade avlägsnats. 

Blir mycket konfunderad över hur detta skeende beskrivs i media
samt hur rättsväsendet dömer.  Har åklagaren hört poliserna som var på plats? Har människor som befann sig på torget hörts? Känns overkligt och mycket rättsosäkert, det som händer nu…”