”Inga rasister på våra gator! kommer att vara mina ledord för 2014”

Lovisa:
”Det var som ett krig, och jag var inte alls beredd. Jag vet att jag är naiv men jag var helt oförberedd på en planerad, väpnad attack när min närförort samlat ihop till en liten, fredlig, stillastående manifestation i juletid mot rasism. Det kom ganska många! Och det var vi glada för. Men när tal och sång plötsligt avbröts av skrik och stenkastning reagerade vi instinktivt; skydda barnen, håll ihop, dokumentera galenskapen och kör bort dem från våra säkra platser. ”Inga rasister på våra gator!” skallade genom Kärrtorp den 15/12-2013. För en del en välbekant ramsa, andra skrek den för första gången. Tillsammans; gamla och unga, rädda och förbannade motade vi ut nazisterna i skogen.

Men de stannade inte där. Efter 8 mars möttes vi av rapporter om att sex personer blivit attackerade och knivskurna i Malmö efter att de deltagit i en årlig demonstration på internationella kvinnodagen.
För att det är farligt att vara feminist och antirasist idag. Jag blir så arg och ledsen för att det är farligt att stå upp för det en tycker. Och återigen kommer känslan av att kriget är här, och det vi kan göra är att hålla ihop och aldrig låta någon tysta oss. Det påminner om 90-talets pridefestivaler när någon vid stängningsdags kunde ropa ut: Gå inte hem ensamma, det stryker runt nazister utanför. Gå tillsammans, ta hand om varandra. Det är viktigare än någonsin nu att vi alla står upp för det vi tror på, att vi vågar visa att våld och diskriminering inte är okej. Det är vi som är samhället och bestämmer vårat klimat. När 200 personer samlas vid La Mano i Stockholm i solidaritet med de drabbade i Malmö, redan dagen efter det hände, ger det mig hopp. Och när mer än 16.000 personer samlas i Kärrtorp, helgen efter attacken där, för att visa vilket samhälle de vill ha så säger det mig att vi måste hålla ihop och fortsätta skandera det vi tror på. För annars kommer de som förespråkar krig att vinna, och inte vi som vill ha fred.

Rasism, homofobi och kvinnoförtryck springer ur samma hat och det är dags att vi inser det nu. Det är ett krig som pågår där ute. Även om du inte är drabbad personligen så kan du hjälpa till genom att våga stå upp för det du tycker. ”Inga rasister på våra gator!” kommer att vara mina ledord för 2014. Det kan bli dina också.”